top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

13 sprookjeslessen voor ondernemers

Het is 31 januari 2018. Reden voor een feestje. Ik ben jarig, hoera! 46 jaar geworden. Het is volle maan, Blauwe Maan en... vandaag ben ik ook precies 13 jaar zelfstandig!

Daar ben ik mega trots op. Na een carrière van 12 ambachten, 13 ongelukken en een dito liefdesleven, resulterend in een burn-out in 2000, ervaar ik dit als een mijlpaal, ‘a dream come true’. Ik heb altijd geweten dat ik meer in mijn Venus had, maar hoe realiseer je jouw ‘LaPotentieel’? Wat moet je in huis – of in je kasteel - hebben om je eigen bazin te zijn? Wat betekent ‘zelfstandigheid’ in de kern? En hoe creëer je een sprookjesleven? In deze blog deel ik 13 levenslessen om jouw (business)sprookje waar te maken.

Les 1: Follow your bliss Gevederde uitspraak van Joseph Campbell, professor in de mythologie. Na het lezen van 1001 verhalen ontdekte hij dat elk verhaal in de kern hetzelfde verloopt. Hij identificeerde de stappen en noemde het ‘De Reis van de Held’. Met ‘follow your bliss’ bedoelt hij dat je dat moet doen waar je blij van wordt. Dat is wat anders dan ‘denken’ dat je ergens gelukkig van wordt. ‘Bliss’ is iets van de ziel en om die te voelen moet je je angst overwinnen. Daarvoor heb je je innerlijke held(in) nodig.

Les 2: Geloof in het (on)mogelijke Iedereen draagt een held in zich, vaak voelen we ons alleen niet zo. Onze draken, monsters en beren kunnen heel echt voelen en ons vreselijk veel angst inboezemen. Maar in de kern zijn het gedachtenspinsels. Je eigen ‘LaPotentieel’ bevrijden begint met geloven in het (on)mogelijke! 

Les 3: Omarm je shit Een mensenleven kan behoorlijk getekend zijn door trauma, tegenslag en slechte ervaringen. Je hoeft je hier niet door te laten bepalen. Het grootste geheim om van je leven een sprookje te maken is het onderzoeken, omarmen en ombuigen van je shit. In de kern zijn wij alchemisten die van shit goud kunnen maken. Trauma’s, tegenslag en slechte ervaringen kunnen je heel veel leren en je sterker maken.

Les 4: Durf te voelen Dit is misschien wel de belangrijkste les, al staat hij niet bovenaan. Lang ben ik voor veel dingen op de vlucht geweest, bang voor de pijn. Daar heb ik veel tijd mee verloren want doorvoelen is dé weg om jezelf te helen. Ik durf zeker niet te beweren dat alles licht is in mij maar ik begin eindelijk trekken van een ster te krijgen. 😉

Les 5: Gebruik je creativiteit Wie denkt, ‘ik ben niet creatief’, heeft het mis. Creativiteit is een aangeboren kwaliteit, die zich in ieder van ons bevindt. Creativiteit is niet alleen de vaardigheid om een gedicht te schrijven of een schilderij te maken. Het is eerder een attitude, een houding: improviseren, oplossingsgericht denken, praktisch zijn, dingen aangaan, ‘omdenken’, van niets iets maken en van uitdagingen het beste van maken.  

Les 6: Wees je bewust van je biotoop

Wij mensen zijn sociale dieren, we hebben de neiging ons aan te passen en gedrag te kopiëren. Dat gaat vanzelf, het is onze manier om connectie te maken én, te krijgen. Als je niet genoeg van jezelf houdt ga je soms (te) ver in het toelaten van mensen die eigenlijk niet goed voor je zijn. We hebben er veel voor over om ons niet eenzaam te voelen, ergens bij te horen en iets te krijgen wat we denken nodig te hebben. Blijf kritisch.

Les 6: Leer onvoorwaardelijk van jezelf houden Ook dat is echt een mega les! Staat ook niet bovenaan, is ook hartstikke lastig. We zijn vaak super kritisch en veeleisend voor onszelf. Bovendien leven we in een prestatiemaatschappij. Een volle agenda is een soort statussymbool. Scoren en presteren zijn belangrijker dan experimenteren en leren. Liefde eist en verlangt niets, échte liefde tenminste. Liefde luistert, geeft ruimte en vrijheid. Liefde laat. Onvoorwaardelijk van jezelf houden betekent dat je perfect bent zoals je bent, daar hoef je niets voor te doen. De rest is bonus. Wie zijn soulmate wil tegenkomen zal eerst zielsveel van zichzelf moeten houden.

Les 7: Spreek je uit! Je hart luchten, jouw waarheid durven spreken, voor jezelf opkomen als het moet, echt luisteren, kwetsbaar durven zijn, sorry kunnen zeggen. Het hoort allemaal bij ‘je uitspreken’, een must voor een happy, connected life – en de basis voor een dito brand. Je hoeft niet altijd wat te zeggen maar als het zo voelt en je doet het niet... Daar kun je echt ziek van worden.

Les 8: Vertrouw de weg en het proces Soms loopt iets heel anders of helemaal niet zoals we het willen. Dan vraagt het leven ons meestal om iets nader te onderzoeken of vertrouwen te hebben. Stel je toch voor dat het leven altijd tiptop verliep en alles direct beschikbaar zou zijn, dan zouden nooit leren wat overgave is en wat geduld hebben betekent. Er is een mega manifestatiekracht aanwezig in het leven, maar zonder los te laten kunnen dingen nooit naar je toe komen. 😉

Les 9: Kwetsbaarheid is een kracht Een les die ik van Brené Brown heb geleerd. Kwetsbaar durven zijn is echt een sleutel voor heel veel deuren, een soort loper; je komt ineens overal binnen! Pas toen ik me kwetsbaar ben gaan durven opstellen, kwamen dingen in beweging. Kwetsbaarheid brengt heling, verbinding (met jezelf en anderen), creativiteit. Hele mooie dingen gewoon.

Les 10: Durf risico te nemen Jaaaaa, soms ga je gigantisch op je bek, meestal niet. Met risico nemen bedoel ik niet, ‘spring eens uit een vliegtuig’. Het gaat juist om het nemen van super kleine stappen die groot voelen. Risico vermijden doe je meestal om niet afgewezen te worden. Niet te ‘mislukken’. Leven is risky en ja, er kan van alles gebeuren. Ook als je géén risico neemt gebeuren er dingen die je liever niet wil. Dus doe ook gewoon dingen, zonder dat je weet waarom. Zonder dat je weet of je het kan en of het gaat lukken. Dat is risico nemen, en het is vaak de moeite waard.

Les 11: Sta jezelf toe om te zijn en te groeien Te vaak doen we pas iets wanneer een ander bevestigt dat het okay is. We staan onszelf veel te weinig toe. Met die afwachtende, afhankelijk houding is het lastig grote verlangens en kleine dromen in te willigen. We zijn hier om ons eigen pad te plaveien, niet ten koste van anderen maar om vrijelijk deel te nemen en te genieten van de stroom.

Les 12: Creëer je eigen sprookje In het grotere geheel spelen we dan misschien wel een bijrol, in ons eigen leven mogen we de hoofdrol pakken. Bovendien zijn we coregisseurs en co-schrijvers, het verhaal staat niet vast. Co-creëren is fun, empowert en maakt dat je het leven veel meer als een sprookje beleeft. Voel je een fee, dan krijg je veel meer gedaan en zit er veel meer mee. 😉

Les 13: Wees dankbaar Dankbaarheid wordt gezien als hét middel om gelukkig te zijn. En, als hét middel om meer geluk aan te trekken. Zelfs als je je niet happy voelt is er altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Voel zelf maar wat het doet, je wordt er lichter en liefdevoller van. Je voelt meer compassie en je blik gaat open, als je het tenminste echt voelt. Dat is met het hele leven zo. Het gaat niet om de woorden, het gaat om de betekenis. En je weet het, je gaat het pas voelen als je het ervaart!

Eigenlijk is er nog veel meer om te delen. Wanneer ik terugkijk op 13 jaar LaPol zie ik vooral de schittering van een pot met goud. Het ondernemerschap heeft me in alle opzichten verrijkt: financieel, emotioneel, geestelijk en spiritueel. Mijn relaties zijn hechter geworden, ik heb de liefde van mijn leven gevonden, een eigen sprookjeshuis gekocht, ben mezelf blijven ontwikkelen, heb een aantal prachtige reizen gemaakt en een pelgrimstocht en ik heb een kasteelkantoor! Van die rijkdom deel ik graag en gul, daarom organiseer ik vandaag voor het eerst een Sprookjesklantendag, exclusief voor de mensen waar ik de afgelopen twee jaar mee heb gewerkt. In welke vorm dan ook: van persoonlijke coaching tot communicatie advies, van meditaties tot brand coaching.

Sprookjesevent & hart-strategie in 1 dag Wie weet, misschien ben jij er volgend jaar ook wel bij, omdat je nu met me werkt of nog gaat werken. Of misschien ben je straks bij een van de events die ik ga organiseren in 2018, waaronder een Sprookjesevent in het Sprookjesbos in Valkenburg. Tot nu toe heb ik me gepositioneerd als coach maar ik wil graag meer de teacher kant op en een branding academy bouwen. Bovendien ben ik een hele goede hart-strateeg, samen met jou kan ik in één dag jouw strategie intuïtief neerleggen zodat je een lange termijn perspectief ontwikkelt en daardoor de juiste (hart-) positionering en focus krijgt voor je bedrijf. 

Man, man, man – en 3 x women – ik heb genoeg plannen voor nog 13 jaar LaPol.

Hoera!

Comments


bottom of page