top of page
 • Foto van schrijverLa Pol

50+ en nog lang niet dood


Vlak na kerst had ik een NLE, een Nauwelijks Leef Ervaring. De experience is verwant aan een BDE, een Bijna Dood Ervaring. Experience klinkt trouwens als iets dat je wil meemaken, zoals de ‘Ultimate 5D Flight Experience’ of de ‘Rembrandt Amsterdam Art Experience’. Dat was dit niet en als ik het begin van 2024 opnieuw zou mogen doen, zou ik geen seconde aarzelen. Zelfs twee nachten met Lief in Cabin Anna in Hartje Groen (Brabant) konden mijn mood niet redden. Hoe overleef je een Covidkwelling? Ternauwernood, of beter: tebenauwdeninnood. Dat is het antwoord. Een Covidkwelling overleef je half dood, of half levend. Het is maar net of je identificeert met een pessimist of een semi-pessimist wanneer je next level ziek bent. Nauwelijks lucht krijgt. Hoest als een zeehond. Rilt van de koorts. En de energie hebt van een amoebe. Klassiek gevalletje Covid. De spirituele diepte van Rumi ten spijt, maar Covid was in onze herberg niet welkom. Deze nare longinfectie was echter met geen stok naar buiten te bonjouren. Het enige wat we konden doen was de ‘experience’ lijdzaam ondergaan. Deels dus in Cabin Anna, een trendy tiny house dat in zijn geheel open kan. Je slaapt als het ware onder de sterrenhemel, als die er is.


S.O.S. 2024 “Ik wil niet meer”, riep ik op een gegeven moment uit. Het was mijn meest dramatische moment, dat geef ik toe. Maar ik meende het, zo beroerd voelde ik me. Ik kwam net uit een of ander hip verzonken zwart bad. Van zieke zeehond naar verzopen kat. Elke beweging kostte moeite, alsof er 25 kilo aan elk van mijn ledematen hing – inclusief mijn ‘oogledematen’.  Daarna ging het, onverwacht, toch bergopwaarts. Daarom heb ik een top 10 samengesteld van dingen die je mogelijkerwijs goed doen en opvrolijken als je zeehondsziek bent. Je hebt er vast ook wat aan als je gezond bent. Weet dat je met jouw S.O.S. geen roepende in de woestijn bent. Dat is met dit ultra natte begin van 2024 sowieso fysiek onmogelijk.

Top 10 “Dingen die je levend houden als je je half dood voelt”

 1. Met stip op een: het boek ’50+ en nog lang niet dood’ van de redactie van SAAR magazine. Een bonte verzameling verhalen gerelateerd aan de overgang.

 2. Donzen dekbed, sowieso een goed idee in de winter.

 3. Samen ziek zijn, ik twijfel of dit niet op één moet.

 4. Natuurwandeling maken, liefst in een stiltegebied (hierna ging het écht bergopwaarts, ondanks de regen op het einde van de wandeling).

 5. De romkom ‘Holiday’ - samen kijkend onder dat donzen dekbed, terwijl je 8 jaar verkering hebt).

 6. Mandarijntjes eten en water drinken, zoveel als mogelijk.

 7. Een bad nemen in Cabin Anna, toegegeven, dat is toch een kleine experience.

 8. Een douche nemen in Cabin Anna, een onverwacht genot.

 9. Franse frietjes eten met mayonaise, zodra het weer kan.

 10. In Den Bosch een Bossche Bol eten van Jan de Groot (de enige echte). 

Kunst van Leven Verder hoop ik dat 2024 ultravrouwelijk wordt. Zachtpatserig. Met veel wij en wu wei. (Symbolische) koning(inn)en die geboren worden. Verhalen die verteld en geschreven worden. Klein en groot geluk. Onverwachte en geplande successen. Ontmoetingen die iets doen. Missies die ontdekt en geleefd worden. En dat ons lichaam, onze geest en ziel onze tempels mogen zijn. Leven is een kunst, vinnik. Leven, met Hoofdletter L. Het is een vaardigheid die je kunt leren, met een beetje geduld. Leven is in wezen de Hoogste Vorm van Kunst. Dat maakt ons tot Levenskunstenaars. Mijn “inner artist” wil het begin van 2024 het liefst overdoen en starten met een begrafenis: van mijn oude zelf. Pas als je (half) dood geweest bent, weet je weer wat Leven is. Liefs, Nicole Wil jij 2024 goed beginnen en iets over jezelf ontdekken dat je gegarandeerd nog niet weet? Doe mee aan een van de drie workshops "Missie- en Talentenspel in één dag". Voor €100,- (exclusief btw) duik je samen met 5 anderen één dag in jouw 12 toptalenten en jouw missie. De eerste 3 plekjes zijn al weg, dus schrijf je snel in! Eerste workshop: 24 januari 2024 | Lighthouse Heerlen
bottom of page