top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Fairytale freedom


LOCKDOWN. Hoe intelligent ook, het klinkt niet vrij. Voel jij je onvrij vandaag? Vier jij deze Bevrijdingsdag niet? Ik zeg LOOK UP! LOOK UNDER! LOOK SIDEWAYS! Juist als je je gevangen voelt is er méér reden om de vrijheid te vieren. Vrijheid is er in alle soorten en maten. Een waslijst aan nieuwe vrijdommen heb ik ontdekt sinds Corona. Waar ligt jouw focus? Jouw freedom? Jouw fairytale? Inspireer me, pretty please!

Zonder wekker wakker worden. Eerst een uur in bad gaan. Dan een uur ontbijten. Soms nog een uur lezen. Soms een halve dag. Niet meer elke dag op en neer reizen. Geen bumperklevers meer. Sowieso weinig tot geen verkeer. Nauwelijks benzinekosten. Minder lunchuitgaven. Minder vervuiling. Meer vogels. Meer zuurstof. Schoner water. Schonere lucht. Zuiver geweten. Minder consumptie. Meer voldoening. Geen sociale druk meer. Veel minder tijdrovende afspraken. Oceanen van tijd en tijdloosheid. Zeeën van mij-en-jou-uren. Meren van me-myself-and-I-time. Midden op de dag wandelen. Een uur slapen. In de zon zitten. Spelletjes doen in de tuin. Vrijen. Pannenkoekjes bakken. Vogels observeren. Voor me uit staren. Geen sport op tv. Geen voetbal. Geen racen. Geen tour. Geen tennis. Geen nieuws over bombardementen. Geen politiek katten in onnodige debatten.

Als mijn vrijheid bijdraagt aan de vernietiging van de aarde, de armoedekloof, dierenleed en ander sociaal onrecht, geef mijn portie dan maar aan fikkie. Minder bullshit, meer bewustzijn.

Fairytale focus Yep. Bij mij is het glas meestal halfvol. Zeker. Ook ik ken de k.u.t. gedachten en boze buien. De dipjes en dal momenten. De vertwijfeling en verlorenheid. Nog niet zo heel lang geleden zag ik dagen achtereen soms nauwelijks licht. Dan kroop ik van de ene krocht in de andere. Tastend in het duister. Bevangen door zielenpijn. Wat je niet nekt spekt je. Rekt je. Dekt je. Trekt je. Wekt je. Wakker ben ik. Klaarwakker. Zo zonder wekker. Zonder vast ritme. Zonder prestatie- en sociale druk. Vrij voel ik me. Vrij om te voelen waar ik eigenlijk behoefte aan heb. Vrij om te wikken en wegen wat ik móet doen en wat kan wachten. Vrij om te bedenken waar ik zin in heb en wat nodig is. Vrij om te vertragen of voortvarend en vastberaden te zijn. Vrij om vrij te zijn. Los van mijn eigen gevoel: we leven nog steeds niet in een dictatuur, ook al zijn er nieuwe regels. We zijn nog steeds vrij om die regels te negeren, omzeilen en doorbreken. Omdat de meeste Nederlanders nog steeds een (eigen) huis hebben, zoengrage vrienden en volop verbeeldingskracht. Het is geen oorlog, al spreken mainstream media meestal van een strijd. Geen vluchten, wel vliegen. Geen vakantie, wel vrij. Geen onderwijs, wel leren. Geen sport, wel spelen. Geen aanraking, wel raakbaarheid. Geen nabijheid, wel vrijheid. Als je vrijheid wil ervaren, denk aan wat je wel kunt. Wel mag. Wel bent. Wel voelt. Wel hoort. Wel ziet. Wel ruikt. Wel weet. Denk aan Mandela, een man die 40 jaar gevangen zat en een icoon werd van vrijheid. Vind jóuw fairytale freedom en je zult fairytale force én fairytale flow ervaren. Het sprookje is niet de afwezigheid van pijn, narigheid, dood en gemis. Aanwezig zijn is het wonder. Vrijheid van zijn.


Comments


bottom of page