top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Kom uit je bewustzijnsbubbel


Informatie blijven opzuigen alsof je een alcoholist bent die al 3 dagen droog staat. BOL.COM tot je een van je ‘besties’ rekenen omdat je er maandelijks minimaal 3 boeken besteld. Inzichten en ‘wakkere momentjes’ meditatief hopen af te dwingen omdat je nu eenmaal hebt besloten om te groeien. Wat een ijver kan onze innerlijke (W)onderzoeker, Leermeester of Alchemist aan de dag leggen. Blijven leren is leerzaam en leuk, maar doe je ook wat met al die informatie? Zet je kennis om in kunde door het toe te passen in je leven? Zo niet, hoe kom je van weten naar wijsheid? Zo, ik ben alweer een week terug van onze eerste Godinnenreis naar Cornwall - 29 april tot en met 7 mei 2022. Maar liefst 14 vrouwen gingen er mee, waaronder ikzelf, mijn spirituele compagnon en een privé kokkin. Mijn lief organiseerde de hele reis. De rest van de dappere dames nam deel aan het programma dat o.a. bestond uit chakra lessen, meditaties, sharing cirkels, ademwerk, talentenspel opstellingen, een priesteressenworkshop en diverse excursies naar een aantal van de mooiste plekjes van Zuidwest Engeland – waaronder ‘Tintagel Castle, ‘The Lost gardens of Heligan’ en ‘The Eden project’. De overgang naar de gewone, dagelijkse gang van zaken hier in hartje Voerendaal vond ik pittig. Het werd me snel duidelijk dat ik in een ‘bewustzijnsbubbel’ had gezeten en acht dagen lang geleefd had als een Godin in Cornwall. Het was echter niet de bubbel waarin ik gedurende de Corona periode had gezeten. Toen voelde ik me meer in mezelf opgesloten, het lukte me in die tijd ook niet om mijn kennis en kunde naar hartenlust door te geven aan anderen. Dat heeft ermee te maken dat ik de online vertaling van wat ik doe lastig vind. Iets kúnnen toepassen in de live praktijk is verre van hetzelfde als iets online kunnen overbrengen op anderen. Ik heb er wel mee geëxperimenteerd, dat ging ook goed, maar ik bloei veel sneller en volledig op van persoonlijke interactie in het hier en nu. Teachen is leren Er is maar één filosofie: die van het doen, dat zegt een wijze man die ik als mentor zie altijd. Zo ervaar ook ik het in het creëren en manifesteren van mijn sprookje. Als je van kennis naar kunde en van weten naar wijsheid wil komen, moet je stappen zetten, 'one fairytale footstep at a time'. De snelste manier van leren is teachen. Zodra jij je kennis gaat overdragen, moet je ‘de stof beheersen’. Je moet zelf in de praktijk kunnen brengen wat je anderen wil leren, anders kom je ongeloofwaardig over en ‘val je door de mand’. Dat heet het ‘imposter’ of bedrieger syndroom. Veel vrouwen hebben last van het bedrieger syndroom, maar mijn theorie is dat dit niet komt omdat ze nog niet klaar zijn om te teachen maar omdat ze enorm veel last hebben van onzekerheid. De meeste mannen dóen gewoon, ook al zijn ze 'er nog niet klaar voor'; die idee is non-existent in een mannenbrein. Op mijn NLP training noemde iemand die nét de basismodule afgerond had zich meteen ‘communicatie expert’. Je kunt zeggen, 'dat getuigt van zelfvertrouwen'. Je kunt het ook zien als 'jezelf overschatten', zo zag ik het. Ik ben zelf afgestudeerd als doctoranda in de communicatiewetenschap en werk al jaren als freelance communicatie deskundige in de creatieve sector. Toch heeft het de deelnemer geen windeieren gelegd. Door jezelf uit te roepen tot expert frame je niet alleen je zelfbeeld maar ook hoe anderen jou zien. Eerlijk is eerlijk: ik kan jaloers zijn op zo’n houding, of positiever uitgedukt: ik heb er bewondering voor – al komt meer dan 50% van het zelfvertrouwen van mannen doorgaans voort uit overmoed en daar ben ik weer geen fan van. Mijn bewondering voor de 'just do it-houding' is de reden dat ik ben gaan werken aan mijn zelfvertrouwen. Het is de reden dat ik bij elke gewaagde, spannende keuze bewust kies voor moed. Het is waarom ik mijn angsten wil doorgronden en mijn beperkende patronen transformeer. Moed en zelfvertrouwen inspireren mij, want ze leiden tot keuzes die je voldoening geven en gelukkig (kunnen) maken.

Eet bliksem Mijn naam ‘Nicole’ is afgeleid van de Griekse godinnennaam Nikè of Nike (Oudgrieks: Νίκη, Níkê). Zij was de godin van de overwinning in de Griekse mythologie. Haar Romeinse equivalent is Victoria. De oorspronkelijke betekenis van Nikè is waarschijnlijk de bliksem. Daarom is zij onafscheidelijk verbonden met Zeus. Geen lekkertje die Zeus trouwens, maar ik ben blij met mijn naam en haar betekenis. Wanneer ik in mijn kracht ben, voelt het alsof ik bliksem eet en spuug! Dan doe ik mijn Griekse naamgodin eer aan. Mijn moeder ‘verzon’ mijn naam toen ik al geboren was, ze had me in mijn armen en besloot dat ik ‘Nicole’ zou heten. Ik vind het typisch want de energie die mij drijft is er eentje van willen overwinnen. Een Italiaan legde me ooit uit dat Nikè een overwinnares is mét het volk, niet over het volk. Dat vond ik een prachtige nuance, want zo voelt het voor mij ook. Dus in tegenstelling tot het ‘overwinnen’ van anderen via oorlogen, discussies en conflicten hou ik me graag bezig met het overwinnen van mijn eigen schaduwen. Daarmee hoop ik jou te inspireren om jezelf te bevrijden, óók je power te pakken en vanuit je moed te leven. In mijn handen ligt een schijnbare tegenstrijdigheid, zoals een handlezer het mij ooit terug gaf: enerzijds veel angst, anderzijds veel moed. Voor mij zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Angst is niet de afwezigheid van moed, er bestaat geen moed zonder angst! Zonder angst zijn is niet velen gegeven, we zijn allemaal wel ergens bang voor. Laat je er niet door beperken, zeker niet als je jouw sprookje wil leven en je dromen wil waarmaken. Kom uit je bewustzijnsbubbel, hou wat je weet niet voor jezelf maar pas het toe. Zie hoe jij nodig bent om schoonheid te scheppen en het mooiste in mensen naar boven te halen. Willen blijven leren is een prachtige eigenschap, zorg dat het geen navelstaren wordt. Leren om het leren, daar gaat het niet meer om. Het is niet de bedoeling dat het hoofd centraal blijft staat (zie afgehakt hoofd). Kennis verzamelen is niet hetzelfde als wijsheid. Wijs word je van leven, en daarvoor moet je uit je cocon komen. Maak angst tot je bondgenoot, ontwikkel Durfkracht, eet bliksem en ‘Just do it’, zou Nikè zeggen. Ben je onzeker over jouw grootste kracht en kwaliteiten? Twijfel je over wat je te teachen hebt? Zoek je jouw purpose en levensmissie op de verkeerde plekken, namelijk buiten jezelf? Wil je zienderogen groeien in zelfvertrouwen? Check dit en dit!

#moed #angstoverwinnen #nike #talentenspel #archetypes #mystiekekrachtreis

bottom of page