top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Misslukken is geen optie


Je kent vast de Engelse uitdrukking, 'failure is not an option'. Geloof jij dat wanneer iets niet lukt, jij dan mislukt? Dan help ik je graag een illusie door te prikken.

Mislukking bestaat vanuit de ziel bezien niet. Misschien voel je nu al je haren recht overeind komen, prima. Misschien ben je meteen opgelucht. Het maakt niet uit, geïnspireerd op onze Johan zeg ik: "Je gaat het pas voelen als je het ervaart".

De macht van de mislukking Sprookjesbranding gaat in de kern om het aangaan van avonturen die je boven jezelf uittillen. Die je inspireren om het beste uit je leven te halen. Die je beloven dat een lang en gelukkig leven tot de mogelijkheden behoort, al ruim ik graag even wat mogelijke misverstanden hierover uit de weg. Wie niet nu en hier voelt dat zijn leven er toe doet en alleen maar wacht op een geluksgevoel, komt bedrogen uit. Bovendien is geluk in zeker zin overschat, zoals de Belgische psychiater Dirk de Wachter zo mooi zegt, “Het leven is niet altijd een feest, wie dat durft toe toegeven heeft een stapje voor.” Ik durf zelfs te beweren dat je een paar zevenmijlsstappen voor ligt op de onbewuste kudde, wanneer je geluk niet koppelt aan een specifieke gebeurtenis, een zekere persoon, een bepaald verloop en soms zeer concrete fysieke dingen. Geluk is een gevoel van binnenuit, en het overvalt je vaak. Toch zijn veel van onze geluksmomenten gekoppeld aan het realiseren van dingen. Het laten slagen van projecten, het uitkomen van verlangens, het volgen van voornemens, kortom: het lukken van het leven. Hoe mooi dat in het woord geluk ook het woord ‘lukken’ af te lezen is. Maar als iets kan lukken kan er ook iets mislukken. Dan gebeurt er iets wat we niet willen, niet verwachten of waar we niet op gerekend hadden. Ons verlangen komt niet uit, onze droom gaat misschien zelfs een beetje dood, onze eigenwaarde loopt vaak een deuk op en ons geluksgevoel zakt ons in de zompige laarzen.

Kijken vanuit je intuïtie In het sprookje Vasalisa staat een jong meisje voor een aantal onmogelijke taken. Die zijn haar opgedragen door de heks Baba Jaga die alleen in het bos woont en gewone mensen angst aanjaagt, maar niet dit meisje. Zij is op een missie, ze heeft het vuur van Baba Jaga nodig. Onbevangen heeft ze de heks opgezocht en gevonden. De taken die Vasalisa krijgt zijn te groot en te veel voor het meisje, het scheiden van de beschimmelde en goede mais lijkt zelfs onhaalbaar. Maar het meisje krijgt hulp van een popje dat ze kreeg van haar (te) goede moeder, die gestorven is. In dit Russische volkssprookje staat het popje voor de kracht van onze intuïtie. Onze intuïtie helpt ons onderscheid te maken tussen dat wat goed is voor ons en wat niet. We kunnen zelf denken alles te weten maar waarom zijn dan de woorden ‘onderbewuste’, ‘ziel’, ‘overgave’ en ‘blinde vlek’ uitgevonden? Onze intuïtie is een Magische Helper en niet logisch van aard, ze verbindt ons met onze ziel. Laten we eens onderscheid maken tussen het niet krijgen wat we willen enerzijds en ons gevoel daarover anderzijds. Als we het licht van onze intuïtie over deze kwestie laten schijnen zal zij altijd met een antwoord komen dat ons verrast. Met een blik die ons kan betoveren, alsof we glashelder kunnen zien. Glashelder zien betekent de waarheid zien. Alleen door leugens en illusies door te prikken zien we de realiteit. Ironisch genoeg is er echter geen grotere illusie dan de werkelijkheid. Net als in verhalen niets is wat het lijkt, gebeuren er ook in het ‘echte’ leven dingen die we niet direct kunnen waarnemen met onze veel gebruikte zintuigen.

De magie van Misslukken! Dat onze projecten en voornemens niet altijd dat opleveren wat we willen en niet alles wat we willen ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt, heeft enorme voordelen. Dat kunnen zien en daarin het Wonder kunnen ervaren, is een van mijn kernkwaliteiten. Niet dat ik die altijd paraat heb (gehad), integendeel. Soms zie ik het ook niet. Van mijn shit goud kunnen maken is pure alchemie, en dat heb ik geleerd doordat mijn leven in 2000 compleet 'mis' liep. Ik belandde in een burn-out en zag de enige bewuste droom die ik ooit had gehad in rook opgaan. Wat ik toen nog niet doorhad was dat die burn-out een blessing in disguise was. Mijn burn-out was vermomd als ‘heks’ – hoewel ik van heksen geen doorsnee beeld heb; ik zie ze als magische, wijze vrouwen. Ik voelde me verre van magisch en wijs destijds, ik zag mijn leven als mislukt. Van binnen brandde ik niet meer, mijn vuur was gedoofd, ik was gedesillusioneerd en opgebrand. Nog steeds gaan mijn intenties en plannen soms een andere kant uit. ‘Life is what’s happening while you’re making plans.’ John Lennon. Hoe bewuster ik leef, hoe meer regie ik heb, hoe meer ik kan bijsturen. Wat ik niet bewust in mijn scenario heb geschreven is welke Super Powers ik opduikelde op plekken waar ik juist niet wilde komen. Denk aan: innerlijke kracht (I.K.), de kracht van overgave, van dankbaarheid, van leren vallen en weer opstaan, van opnieuw geboren worden, van zegeningen kunnen herkennen die vermomd zijn, van loslaten, van alchemie en magie leren toepassen in je leven. Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen. Ik herinner mezelf en jou er graag aan dat jij ervoor kunt (leren) kiezen om jezelf te ontwikkelen tot een MissLukken: iemand met de spirit van Pippi en de intuïtie van Cruijff. Want eerlijk is eerlijk: je gaat het pas zien als je het doorhebt en je gaat het pas voelen als je het ervaart. Blijf kijken, blijf voelen, blijf geloven.

>>> Fairytalebranding (c) is een vorm van mythische merkmarketing. Het is een manier om expressie te geven aan jouw oer-zelf, zodat jouw positionering helemaal past bij wie je in de kern bent. Ook steek je meteen met je tieten boven het maaiveld uit want een sprookjesbrand is echt alleen voor vrouwen met lef. Een concept uit het hart van LaPol dat het verhaal de hoofdrol geeft en graag met de werkelijkheid speelt. <<<

Header foto: LaSirel

コメント


bottom of page