top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Slimmer dan je saboteur


Doen mislukken. Kwaadwillig tegenwerken. Moedwillig belemmeren. Onklaar maken. Opzettelijk tegenwerken. Sabotage is geen kattenpis. Toch is de Saboteur een archetype dat volgens bestseller auteur en spiritueel teacher Caroline Myss in iedereen actief is. Hoe herken je de Saboteur in jezelf? Wat doet hij – of zij - precies? Waarom zou je hem je wereld laten verzieken? In 6 stappen slimmer worden dan je Saboteur en zijn aard in je voordeel gebruiken. Ondermijnen “Now listen very carefully, I shall say this only once”: de Saboteur gaat over innerlijke macht en het ondermijnen daarvan. Het is een archetype dat in onze psyche vorm krijgt en actief wordt, wanneer we geconfronteerd worden met angst, twijfel en een gebrek aan respect en waardering voor onszelf en anderen. Dat gebeurt helaas vaker in deze wereld dan wie dan ook lief is. Maatschappelijke programmering, opvoedkundige conditionering en zelf gevormde en geadopteerde overtuigingen vertellen ons, bewust en onbewust, wie we kunnen en mogen zijn. Dit is gebaseerd op opvoeding, sekse, ras, leeftijd, opleidingsniveau, looks en andere factoren. Met een beetje pech – of geluk, het is maar net of je stiekem toch blij bent met je Saboteur - ben je gaan geloven dat jouw macht en impact beperkt zijn of zouden moeten zijn. Dat geloven heeft namelijk ook voordelen, maar laten we eerst kijken naar hoe je de Saboteur in jezelf herkent, welke taal, houding en gedrag hij (of zij) graag bezigt. Check hier de blog over angst voor macht. Inperken ‘Dat lukt me toch niet’, ‘Het is vast een stom idee’, ‘Wie zit er nou op mij te wachten?’, ‘Dat ga ik nooit durven’, ‘Wie gaat mij geloven?’. Het zijn typische uitspraken van de zelfsaboteur. Deze ondermijnende doe-het-zelver houdt graag de macht en de controle. Dat doet hij door in te spelen op dat wat ons het meeste angst inboezemt: afwijzing en veroordeling. De Saboteur houdt ons graag klein, omdat nog niet zo heel lang geleden, in de tijd van de dinosaurussen, afwijzing de dood betekende. In je eentje overleven, buiten de gemeenschap, is nog steeds lastig. Al geven we het niet graag toe, we zijn sociale dieren die elkaar nodig hebben. Niet iedereen heeft Kluizenaar als archetype, maar zelfs zij hebben gezelschap nodig – die ze vaak vinden in boeken (jawel, geschreven door mensen), spiritualiteit, dieren en natuur. Elke vorm van negatieve zelfpraat die je tegenhoudt om ‘je ding te doen’ duidt op de aanwezigheid van de Saboteur. Denk aan: je uitspreken, voor je droom gaan, iemand mee uit – of ten huwelijk –vragen, voor het eerst een gedicht voordragen voor publiek, zwanger – en moeder of vader – worden enz. De Saboteur houdt ons tegen met reden en een goede intentie, al is dat soms lastig te (be)grijpen. Check hier mijn blog 'RebELLE', over onze innerlijke pleaser.

Beveiligen De voornaamste reden dat de Saboteur ons wil inperken, heb ik in feite al genoemd: onze angst voor afwijzing, veroordeling, afstraffing en uitsluiting. Dit maakt dat onze veiligheid in gevaar komt en dat is een basisbehoefte; eentje om te kunnen overleven en die bij nagenoeg iedereen deuken opgelopen heeft. Iedereen heeft zich wel eens onveilig gevoeld. Dit gebeurt meestal niet door geweld, al komt ook dat helaas vaker voor dan wie dan ook lief is. Maar het mogelijk verliezen van de liefde, zorg en bescherming van je ouders, een geliefde, een partner, een vriend(in), een klas, een club of een kind, wakkert gevoelens van onveiligheid aan. Sociale angst is ‘killing’, we gaan vaak ver in het aanpassen en ‘meedoen’. En, in het saboteren van ons eigen potentieel en geluk, om maar ‘in het kader te passen’. Aanpassing maakt dat we een deel van onszelf verliezen. Daarom is de Saboteur op de lange termijn heel slecht voor onze levenskracht, onze bezieling, onze gezondheid, ons geluk en onze passie, onze levensvreugde en ons vermogen om te geloven, hopen, dromen, ons hart te volgen en onze verlangens en behoeften serieus te nemen. Het is ongelofelijk triest om stil te staan en je te beseffen wat de gevolgen van zelfsabotage zijn. Overstijgen De aanwezigheid van de Saboteur hoeft echter niet slecht, beperkend of destructief te zijn. Dat ligt eraan hoeveel macht wij hem geven. Maar als dit archetype onbewust actief is in jouw systeem, ondermijnt hij – met de beste intenties - je ‘power’. De Saboteur neemt graag de leiding en legt vanuit bescherming onze macht aan banden, door zelfopgelegde beperkingen en beperkende overtuigingen. Als wij de Saboteur op de troon zetten, verhindert dat ons om te ontdekken en ervaren hoe krachtig we zijn, wat ons ware potentieel is en hoeveel impact en succes we kunnen hebben. Om succesvol te zijn moeten we leren samenwerken met onze innerlijke Saboteur. Daartoe moeten we ons bewustzijn vergroten, zijn destructieve invloed leren (h)erkennen en vaardigheden aanleren om hem te temmen en ‘outsmarten’: sterker en slimmer te worden dan hij. Guess what, dat ben jij. Jij bent sterker en slimmer dan je saboteur, en dat niet alleen: jij bent de baas in jouw bewustzijn. Nee, je hoeft je saboteur niet met gelijke munt terug te betalen en hem uit je koninkrijk te verbannen. Integendeel, je kunt hem vóór je laten werken en met hem samenwerken. De Saboteur houdt op een ondermijner te zijn op het moment dat jij beseft dat je meer bent dan hij; hij is slechts een onderdeel van jouw systeem (en dat van iedereen). Zodra je stopt je te identificeren met je Saboteur kun je de angst voor je eigen kracht aankijken, en boven je power issue gaan uitstijgen. Check hier mijn blog 'Kiezen als powerstrategie'. Instructies Dit zijn een aantal stappen om van je Saboteur een Collaborateur te maken:

  1. Leer hem binnenstebuiten kennen: om te weten op welke momenten jij macht/kracht laat liggen moet je weten hoe en wanneer hij actief is.

  2. Hou op je met hem te identificeren: laat het besef doordringen dat je niet je Saboteur bent, hij is deel van jou en jij bent de baas.

  3. Erken je angst en je behoefte aan veiligheid: zeg telkens wanneer hij actief is, ‘Ik ben veilig, ik ben de baas en ik doe nu wat goed voor me is’.

  4. Vergroot je gevoel van veiligheid op andere manieren: je zou gesprekken met dierbaren kunnen voeren over je angst voor afwijzing.

  5. Vergroot je zelfliefde en eigenwaarde: wil je daadwerkelijk iemand in je buurt die jou afwijst, negeert, nooit serieus neemt of blijft beledigen?

  6. Neem risico’s en accepteer het leven 100%: no guts no glory zeggen ze wel eens, zo is het. Afwijzing en mislukking horen bij het leven. You’ll live!


Op woensdag 26 juli geef ik van 20.00 – 21.00 uur een gratis Masterclass over de Saboteur, waarin jij in dialoog kunt gaan met de jouwe. Je Saboteur van binnenuit leren kennen zorgt vaak voor helderheid en begrip, zodat je hem (of haar) makkelijker de baas bent. Schrijf je hier in.


#sabotage #zelfsabotage #saboteur #innerlijkekracht #macht #innerlijkeautoriteit #eileiderschap #vrouwelijkleiderschap

bottom of page