top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Van hard naar hart werken


Koester jij de overtuiging, ‘dat je hard moet werken voor je geld?’, ‘Dat je het geluk niet erg mee hebt’ of ‘Dat het je niet gegund is?’. Vraag jij je vaak af, ‘Hoe je in godsnaam je droombedrijf kan realiseren?’, ‘Aan klanten moet komen?’, ‘Je droomprins gaat vinden?’. Dan ben je in de ban van het Assepoester syndroom. Ik zeg, de bezem erdoor! Laat ik meteen tot de kern komen, Assepoester lijdt niet aan de overtuiging dat ze hard moet werken. Dit speelt haar wel parten en hard werken kost moeite, maar daar is nog nooit iemand aan dood gegaan. Wat het échte probleem is dat ze nooit bereikt wat ze wil op de manier waarop ze dit doet. Wat Assepoester namelijk echt nodig heeft is liefde en affectie. Wat ze écht wil is erbij horen, thuiskomen. Zoals de meeste vrouwelijke ondernemers ben ik een harde werker, ik lijk daarin op mijn vader. Zoals de meeste vaders van mijn generatie vond de mijne het lastig om zijn liefde en affectie te tonen. Een van de belangrijkste realisaties die ik had toen ik de invloed van mijn wortels ging onderzoeken, was dat ik hard mijn best ben gaan doen om mijn vaders liefde en goedkeuring te krijgen. Ik gedroeg me. Had op tijd mijn huiswerk af. Haalde hoge punten. Daar oogstte ik succes mee, en niet alleen bij hem. Presteren en plezieren waren effectieve patronen voor een brave patriarchaatsdochter. Veel van mijn vrouwelijke klanten (h)erkennen die diepe behoefte aan liefde en acceptatie, misschien jij ook. Ook het compensatiegedrag is hen bekend, het zijn pogingen het (vroegere) gemis op te vullen. Mijn twee jaar jongere zusje had overigens een totaal andere strategie. Zij pakte precies de tegenovergestelde rol: die van de rebel. Hoe strenger mijn vader voor haar was, hoe opstandiger ze zich gedroeg. De behoefte aan liefde - om lief te hebben en geliefd te worden - kan nooit en te nimmer vervangen, ingeruild of gecompenseerd worden door iets anders. Liefde hoef je ook niet te verdienen. Als jij overtuigd bent dat je hard moet werken om succes te oogsten, je dromen waar te maken en liefde te krijgen, hou je simpelweg niet genoeg van jezelf. Hard of hart, slechts één letter en een wereld van verschil. #assepoesterattitude #liefdeisleidraad #volgjehart #15jaarlapol #sprookjesmerk #heldinnenwerk #eileiderschap #vierhetleven #carpediem #sterkestorytelling #levenslessen #vertrouwjezelf #powertoyou #fairytaleflow

bottom of page