top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Versterk je merk met zelfvertrouwen

Ooit fantaseerde ik over een winkel waar je alle gevoelens, talenten en kwaliteiten kon kopen die je maar wilde. Je kreeg er levendige lekkernijen zoals: vreugde, geduld, liefde, moed, kracht en authenticiteit.

Compassie was er regelmatig in de aanbieding en zelfvertrouwen kon je er zelfs per kilo kopen! Wat heb ik vaak verlangd naar zo’n winkel, zeker toen ik jonger was. Graag deel ik 5 sprookjestips voor een zinderend zelfvertrouwen.

Sterk in je schoenen door sprookjes

Aan mijn huidige leven, waarin ik als Heldinnen coach en branding fee moedige vrouwen help om een (business)sprookje te creëren, is heel wat vooraf gegaan. Soms lijkt het een ander leven maar soms zit mijn oude, onzekere zelf ineens bij me op schoot. In eerste instantie ben ik altijd verbaasd dat ik me opnieuw zo incompetent voel door een nieuwe uitdaging. Daarna probeer ik mijn onzekere zelf uit alle macht weg te duwen! Hop, van mijn schoot af jij! Als dat niet lukt en het onzekere gevoel niet weggaat raak ik gefrustreerd en boos, dan verdrietig en pas dan geef ik me eraan over. Gelukkig wordt die cyclus bij elke nieuwe uitdaging minder intens, duurt hij minder lang en kan ik nu fasen overslaan. In plaats van frustratie, boosheid en verdriet te voelen accepteer ik mijn onzekerheid. Dan kom ik meteen in de overgave terecht, altijd met een verrassend positief resultaat. Het voelt bevrijdend om onzeker te mogen zijn! Waarom kon ik dat eerder niet? Omdat ik me, mede dankzij mindfulness en meditatie, bewust ben geworden dat dit een patroon is. Ook gesprekken met anderen hierover stelden me gerust: ik was niet de enige die er last van had. Dus in plaats van te kiezen voor al die omwegen, om mijn onzekerheid heen, neem ik tegenwoordig liever de hoofdweg: mindful gids ik mezelf dwars door allerlei woelige gevoelswouden heen, om te landen in een zinderend zelfvertrouwen.

Wortel je Prinses op de Erwt

Uit verhalen, boeken, films, gedichten, fabels, mythen en sprookjes heb ik altijd veel inspiratie kunnen putten. Ik heb het geluk – en de pech – dat ik een Prinses op de Erwt ben, en heel genuanceerd kan voelen. Eigenlijk voelt iedereen de hele tijd van alles, we zijn ons er vaak niet van bewust. Meestal doen we enorm ons best om het voelen te beperken, zeker als het om pijnlijke emoties gaat en om fysiek ongemak. Doodzonde. Van voelen word je wijs, sterk, en je ontwikkelt je helende en empathische kwaliteiten, waardoor je kunt connecten met jezelf en anderen.

Sprookjestip 1: Koester je Prins(es) op de erwt en laat gevoelens toe.

Zie je innerlijke zwaan

Wat nou als je alleen pijnlijke dingen voelt, denkt, hoort en zegt tegen jezelf zegt? Dan heb je jouw innerlijke zwaan nog niet wakker gekust. Het gevoel een lelijk eendje te zijn is heel herkenbaar. Iedereen kent twee basisangsten: om niet goed genoeg te zijn en om geen liefde waard te zijn. Ook worden we allemaal geboren met minstens één gave die ons in potentie naar een sprookjesleven leidt. Iedereen is waardevol, accepteer hoe mooi je bent.

Sprookjestip 2: Vind je innerlijke zwaan en accepteer hoe mooi je bent.

Geef je Assepoester aandacht

Het verhaal van Assepoester is voor mij dé sprookjesmetafoor voor de (on)grijpbare toverkracht van transformatie. En, voor hoe je liefdevol met jezelf kunt omgaan. Voordat Assepoester haar prins vindt wordt ze bekritiseerd, uitgelachen, vernederd en misbruikt door haar stief-familie. Ze droomt van een beter leven, maar weet niet hoe. Hulp komt, zoals vaak, uit onverwachte hoek. Ze zegt ‘ja’ tegen de uitdaging om naar een bal te gaan en stapt zo, tegen alle verwachting en verwensingen van haar omgeving in, een nieuw leven binnen.

Sprookjestip 3: Ga mindful om met (innerlijke) kritiek en trek je eigen plan.


Gooi je haar eens los

Rapunzel staat voor mij onder meer symbool voor ‘je haar los gooien’, letterlijk. Doe eens iets geks, iets onverwachts, iets buiten je comfortzone! Doe iets waarvan je ontspant en waardoor je je vrijer voelt. Van moed tonen en je blij, vrij en relaxed voelen, groeit je zelfvertrouwen. Rapunzel herinnert me er ook aan dat er altijd een uitweg is uit probleemsituaties; al is de toren nog zo hoog, moet ik er al mijn haar (kracht) voor verliezen en word ik tijdelijk naar de woestijn verbannen. Zonder risico’s geen redding, zonder durf en wilde haren geen diep, doorleefd zelfvertrouwen.

Sprookjestip 4: Doe dingen die om moed en risico vragen en vrijheid opleveren.

Mindful met sprookjes

De essentie van sprookjes en heldenverhalen is dat ze ons eraan herinneren dat we mogen blijven geloven. Al zit alles tegen, is de weg zwaar, lijken onze verlangens onrealistisch en is ons einddoel nog lang niet in zicht. Daar hebben we zelfvertrouwen voor nodig, wat groeit door mindful naar sprookjes te kijken. Afstand nemen van beperkende verhalen en onszelf te gaan zien als helden en karakters in onze eigen life story brengt ons naar een diepere laag in onszelf. Ontdek de wereld áchter je beleving en stap in het creatieve oer-verhaal van de schepping.

Zelfvertrouwen is de weg

Ghandi zei, “Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg.” Dat geldt ook voor het ervaren en opbouwen van zelfvertrouwen. Je moet je innerlijke held aanboren om ‘de eerste stap’ te zetten, waar je ook naar toe wandelt. Ongeacht de uitkomst – soms pakken dingen niet zo uit als je hoopt, denkt of wilt – kun je de waarde zien van het zetten van de stap zelf. Zelfvertrouwen is het waard om bij stil te staan en in te investeren. Het maakt je authentiek, sterk, mooi, aardig en vaardig. Als het tenminste van binnen uit komt, zodat je écht voelt dat je trots op jezelf mag zijn.

Tot slot, train jezelf in Pippi taal

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Het is het stokpaardje van Pippi Langkous en de kern van zelfvertrouwen. Wat zeg jij iedere dag bewust of onbewust tegen jezelf? Het helpt om jezelf in Pippi taal toe te spreken, geef er gerust je eigen draai aan. Bekijk ook het filmpje van Jessica eens, een kleine Amerikaanse krullenbol die met haar spiegel peptalk op YouTube viral ging. Zij sluit af met de legendarische woorden, “I can do anything better than anyone.” Jezelf goed genoeg vinden, is al uitdagend genoeg. Het is het begin van een sprookjesleven.

Sprookjestip 5: Train jezelf in Pippi taal.


Met dank aan het UNLP voor de inspiratie voor deze blog!

bottom of page