top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Vissenles over bewustzijn


Het Verhaal van Vis kwam spontaan door toen ik met een vriendin een aardingsoefening deed. Het begon met een beeld van bubbels tegen een blauwe achtergrond. Ik herkende er meteen de onderwaterwereld in uit de film Ariël de Kleine Zeemeermin. Wanneer je symbolische taal kunt interpreteren weet je meteen waar je je bevindt: de wereld van het onderbewuste. Ik noem dit graag het Wonderbewustzijn, want sinds ik werk als Talentenspel coach vinden mijn klanten en ik daar onverwacht de grootste schatten! Telkens als we dit terrein betreden, treedt ook de Verwondering in. Bezoekers van het Wonderbewustzijn vallen van de ene verbazing in de andere. En zo ook de vis in dit verhaal, die ik voor het gemak 'Vis' noem. Hij bleek namelijk niet zomaar uit zijn kom te kunnen zwemmen. Kom? Kom? Welke kom? De vissenkom waar Vis inzit. Vis zit in dit verhaal in een met water gevulde vissenkom in een met water gevulde oceaan. De poeet in mij zou liever schrijven, 'een van water vervulde oceaan'. Want zo is het met oceaanwater, het is vervuld in en van zichzelf. Vis niet, daarom wilde hij uit zijn kom. Maar ondanks al het water om hem heen kon hij er niet zomaar uit komen.


Wanneer de crisis het grootst is 'Wat als iemand de kom zou breken?'. Hij had het nét gedacht en er verscheen rechts in beeld een hand met een hamer. BAM! De kom brak in honderden stukken. Maar Vis dacht dat hij droog zou vallen! Hij had niet door dat hij zich midden in de oceaan bevond en raakte lichtelijk in paniek. 'Nee, nee, dit is niet de oplossing!'. Vis schudde zijn hoofd en dacht opnieuw na. 'Wat als ik naar boven zwem en over de rand van mijn vissenkom spring?'. Het leek dé manier om uit zijn beperkende situatie te geraken maar ook dat lukte Vis niet. Hij deed een drietal springpogingen om erachter te komen dat de rand te hoog voor hem was. 'Shit, ik zit gewoon echt vast hier!', was de enige gedachte die rondjes zwom in het hoofd en het hart van Vis, dat zwaar werd van verdriet. Nóg meer water! Dat kon er ook nog wel bij!

Maar wie zijn verhalende pappenheimers kent en verstand heeft van story structuren weet dat wanneer de crisis het grootst is, de oplossing het meest nabij is. En zo is het ook in het verhaal van Vis.

'Wat als deze vissenkom helemaal niet bestaat?'. Wie hem de gedachte influisterde weet hij niet. Waarschijnlijk was het zijn eigen vissenintuïtie. Wie zal het zeggen...

Vis drukte zijn vissenneus tegen de kom en zoals bij een magische spiegel ontdekte hij dat de kom vloeibaar was. Toen hij zijn neus verder door de zijwand van de kom drukte, ontstonden er kringen. Het was het teken dat hij er helemaal doorheen kon, met zijn hele vissenlijf. Dus dat deed hij. Ineens was Vis weg, pijlsnel! 'Dag Vis', riep ik hem nog na, 'dank je wel voor deze metafoor!'. Maar hij was al uit beeld gezwommen.

Willen groeien kan je vastzetten

Er is metafoor die hierop lijkt, en die dezelfde bewustzijnsboodschap bevat. Stel je voor dat je in de gevangenis zit. Je ziet de tralies en kan er niet uit. Maar als je omdraait is de ruimte open. Er zijn geen tralies achter je, sterker nog: je zit helemaal niet in een gevangenis. We weten allemaal dat we ónszelf de beperkingen opleggen die we zien. We weten het en vergeten dat we simpelweg maar de andere kant hoeven opkijken. Een ander perspectief kunnen aannemen. Een andere rol. Zo doorbreken we de identificatie met onze vissenkom en kunnen we verder kijken dan de tralies die we zien. Want wat we zien is vaak wat we geloven. Op een van mijn visitekaartje staat, 'Eerst geloven, dan zien'. Iemand attendeerde me eens erop 'dat er een fout op mijn kaartje stond'. Ik moest lachen. 'Oh, je hebt dit bewust zo gedaan?'. Mijn glimlach werd groter. Hij keek me aan. 'Briljant', zei hij.

Als het om groei gaat kan ik je het advies van Vis geven. Zwem rondjes. Breek dingen. Spring hoog en laag. Panikeer. Denk opnieuw na. Duw je neus tegen dingen aan. Zoek grenzen op en rafelrandjes. Totdat je ontdekt dat er helemaal geen beperkingen zijn.

Vertel jouw verhaal.

Vind je stem.

Kom uit je rol.

Tel je talenten.

Manifesteer je missie.


Dan zal ook jij je net zo voelen en gedragen als Vis in het water. #persoonlijkegroei #spirituelegroei #professionelegroei


Comments


bottom of page