top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Kracht van kiezen


Een krachtige keuze is goud waard, maar veel vrouwen vinden kiezen variëren van "niet gemakkelijk tot ronduit verschrikkelijk". In deze blog ga ik wat dieper in op het waarom daarvan, op het effect van een krachtige keuze en ik geef je een korte oefening om vanuit je intuïtie te kunnen gaan kiezen. Ons hoofd kan namelijk alle kanten op, behalve de goede lijkt het wel, en dan blijf je in cirkels draaien.


Alles komt goed, de rest niet Vorige week heb ik een belangrijke shift gemaakt: van stress naar yes! Mijn lief en ik gaan verhuizen van een kast van een mergelhuis naar een authentiek boerderij appartement. Het jaar 2020 was voor ons een goed jaar: zonder tussenkomst van een makelaar hebben we twee huizen verkocht om samen overnieuw te kunnen beginnen. De verkoopsites heb ik zelf gemaakt en via onze netwerken was mijn huis binnen een weekend weg en zijn huis binnen een week. So far, so good. Verhuizen is een thema in mijn leven, of eigenlijk: in dat van de Zigeunerin in mij. Vroeger draaide ik er mijn hand niet voor om maar nu vind ik het behoorlijk ingrijpend. Ik ben trots op het opruim- en afscheidsproces dat ik vorig jaar heb doorlopen. Nu was mijn partner aan de beurt, maar die is veel meer van de tradities, het wortelen, het vasthouden en verzamelen. Bovendien is zijn huis groter dan het mijne, logisch want hij heeft vier kinderen opgevoed. Voordat ik het wist was ik me overal tegenaan aan het bemoeien. Ik irriteerde me mateloos aan de "laissez-faire houding van meneer". "Alles komt goed", was standaard zijn antwoord op elke verhuisvraag en elk motivatiespeech van mij om aan de slag te gaan met opruimen, sorteren, inpakken en regelen. Door "zijn houding" voelde ik innerlijk geen ruimte meer om aan míjn ding te werken: de creatie en verkoop van Miss Lukken, mijn eerste online training! Eileiderschap, sapperdeflap Eigenaarschap is een van de pijlers van het Eileiderschap; dat is hoe ik persoonlijk leiderschap vanuit het vrouw-zijn noem. Juist die pijler had ik zelf onbewust omgezaagd in het hele verhuisproces. Vanuit mijn oude patroon, om verantwoordelijkheid te dragen voor het welzijn van anderen, was ik dingen aan het doen die helemaal niet aan mij waren. Dat verklaarde ook de stress die ik ervoer, die ik vervolgens projecteerde op mijn lief. Sapperdeflap!

Vooral hooggevoelige vrouwen zullen het patroon herkennen. De empathie schiet door: je denkt voor een ander te moeten zorgen terwijl je voor jezelf moet zorgen. Het is je eigen angst en stress die je innerlijke controlfreak activeert. Maar diens bemoeienis werkt averechts, omdat het vanuit angst en ongevraagd gebeurt. Alles dat niet uit liefde ontstaat, schiet het doel voorbij en "mislukt". Gelukkig duren dit soort "stressprocessen" nooit (meer) heel lang. Het is een kwestie van signaleren, eerlijk worden met mezelf en de regie terugpakken. Mijn talenten "Zuiveraar/Verzoener (Verzuiveraar), "Muziekmaker/Danser" en "Alchemist/Hoge Priesteres" helpen me hierbij. Ik activeer mijn "hogere zelf", ga terug naar waar ik invloed op heb en neem dan bewust een aantal besluiten waardoor ik weer "fairytale flow" en een "yes" voel.


Vrouwenbrein, eg nie fijn Kiezen is zoals gezegd voor veel vrouwen lastig omdat vrouwen het over het algemeen erger vinden om andere mensen teleur te stellen. "Zorgen" en "aardig zijn" zijn twee houdingen die, alle emancipatie ten spijt, van vrouwen eerder verwacht worden dan van mannen. Daar mag je als vrouw extra attent op zijn; het valt je daardoor waarschijnlijk (letterlijk) zwaarder. Krachtig kiezen - zonder schuldgevoel - wordt des te belangrijker. Een andere belangrijke reden waarom vrouwen kiezen lastiger vinden is vanwege ons bijzondere brein. Het vrouwenbrein kent veel meer verbindingen tussen beide hersenhelften. Het maakt dat we het leven als HOLISTISCH ervaren: als een geheel. En, we voelen meer. Dat maakt het haast onmogelijk om dingen van elkaar te scheiden! Immers, voor het een kiezen betekent niet voor het ander kiezen. Oftewel: kiezen is vanuit het geheel gezien (!) verliezen. Dat kan gevoelsmatig op amputeren lijken! Aiks, da is eg nie fijn hè. Wij vrouwen zien, vanwege dat holistische brein, ook in alles wel íets! "Dit is leuk, maar dat ook. En ja, het kan zus maar ook zo." Daarom kúnnen vrouwen veel diplomatieker zijn, meerdere standpunten innemen, zich beter inleven en niet alleen beter sympathiseren; ook beter empathiseren. Mits we bij onszelf blijven en vanuit eigenaarschap kiezen voor zelfzorg. Prinsessen Op De Erwt hebben hun eigen zachtheid harder nodig dan een Prins Die Zijn Eigen Boontjes niet lijkt te kunnen doppen - of ze ánders dopt.

Puntjes op de 'ik', en de 'jij' Toen ik vorige week mijn patroon ontrafelde heb ik drie krachtige besluiten genomen: 1. Ik ben niet verantwoordelijk voor de spullen van mijn lief. Als hij het niet redt is dat zijn probleem. Ik draag mijn steentje bij aan het gemeenschappelijke deel maar ik héb mijn sprookjesboontjes al gedopt. 2. De training moet gewoon wachten, ik kan me er toch niet op concentreren. Overal staan dozen. Ik moet van alles regelen. Verhuizen vraagt ook praktische actie. Straks heb ik 21 dagen om te "knallen". First things first. 3. Ik ga gewoon genieten van dit proces. Lekker badderen tussendoor. Mijn ademwerk blijven doen. Muziekje op bij het verven, dansje doen tijdens het inpakken. Hard werken wordt "hart" werken.


Het effect is verrukkelijk, want ik geniet én van het verhuisproces, én van mijn lief, én ik verheug me enorm op het creëren en verkopen van Miss Lukken. Een training creëren en daar mensen voor warm maken, vraagt zulke andere vaardigheden dan verhuizen. Hoe heerlijk zal het zijn om straks niks meer te hoeven sjouwen. Niks meer te hoeven schoonschrobben. Niet meer na te hoeven denken over "wat er meegaat, verkocht wordt of naar de kringloop gaat." Door nu de puntjes op de "ik" en het "verhuizen" te zetten, kortom: te focussen op één ding waar ík een YES bij voel, kan ik veel gemakkelijker een punt zetten áchter mijn huidige woonplek. En ik zet met veel meer rust en plezier vanaf 1 maart de puntjes óp Miss Lukken. Verhuizen is er een fantastische oefening voor! Door naar de situatie te kijken heb ik drie krachtige besluiten genomen die heel veel innerlijke rust hebben gecreërd. Dus als jij je keuzes blijft herkauwen en het kiezen uitstelt, raad ik je aan om te experimenteren met punten zetten in plaats van komma's. Korte oefening: intuïtief kiezen

Twijfel je tussen twee of meer keuzes? Dan raad ik je de volgende oefening aan. Dit heet ook wel "opstellen" of "grondwerk". Je passeert je verstand, dat kan blíjven wikken en wegen. Je kiest intuïtief, vanuit een diepere laag. Lees eerst de hele oefening door voor dat je eraan begint. 1. Limiteer je keuzes tot twee, ook al zijn het er vier. Als je de eerste keuze hebt uitgevogeld, ga je door met keuze 3 en 4. Dus stel je hebt een "trilemma", dan kies je eerst tussen a en b. En vervolgens leg je a en c neer. En tot slot b en c. Dan heb je ook meteen een check of je keuze klopt. 2. Schrijf je ene keuze op een blaadje en je andere keuze op een ander blaadje. Leg ze blind op de grond; als je het lastig vindt om je blaadjes zelf blind te leggen, vraag een ander dit voor je te doen. Blind betekent: met de schrijfkant naar beneden, zoat je niet ziet wat er op het blaadje staat. 3. Maak jezelf zo leeg en stil mogelijk. Ga dan met je blote voeten, of op sokken, op een van de blaadjes staan. Neem waar wat je voelt. Stap er af en maak je weer leeg. Doe het zelfde met het andere blaadje. Voel, neem waar. Welk gevoel vind je prettiger? Dat is waar je voor kiest.

Wil je verdiepen in EILEIDERSCHAP? Voor € 9,- (excl. btw) koop je (scroll down) mijn gloednieuwe e-book "Expeditie Eileiderschap". Wil je op een ervaringsreis om iets te laten lukken? Schrijf je dan in voor mijn online training Miss Lukken en manifesteer je verlangen.

コメント


bottom of page