top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Vrouwen & geld


'Vrouwen kunnen niet met geld omgaan, ze hebben een gat in de hand'. 'Geldzaken moet je aan mannen overlaten'. 'Geld is vies'. 'Ik heb niks met geld'. Aan het thema 'Vrouwen en Geld' lijkt maar moeilijk een positieve uitspraak te koppelen. Toen ik mijn eigen vriendinnen uitnodigde om naar een viering te komen met het thema geld in het kader van Internationale Vrouwendag was hun reactie eensluidend: 'Geld vind ik niet zo belangrijk'. Is het slim om dat te vinden? Is het relevant? En zijn er alternatieven voor dure zzp verzekeringen en pensioenopbouw? Vieze praat Nederlanders praten niet graag over geld, vrouwen zeker niet. Doorgaans worden wij gedreven door wezenlijke zaken en het thema is beladen. Mensen die heel rijk zijn noemen we 'stinkend rijk', of 'filthy rich' - vies rijk. Dat heeft niets te maken met de vele bacteriën op munten en biljetten. De 'viezigheid' is overdrachtelijk: geld corrumpeert, net als macht, en het is oneerlijk verdeeld. Er is teveel geld in handen van te weinig mensen. Dat wakkert ons diepgewortelde en prachtige gevoel voor onrechtvaardigheid aan. Maar los van wat jij en ik er persoonlijk van vinden, is het wel zo slim om geld 'vies', 'oninteressant' of 'irrelevant' te vinden? Geld is immers nog steeds het meest geaccepteerde ruilmiddel ter wereld. Bitcoins zijn ongeschikt voor de dagelijkse boodschappen. Diensten ruilen is in de meeste gevallen (nog) geen optie. En de gangbare en geaccepteerde alternatieven voor geld, beperken zich tot communities met eigen afspraken zoals de Damanhur gemeenschap in Italië. Op de pof Laat ik er niet omheen draaien: ik hou van geld, of beter gezegd, ik hou van de mogelijkheden die geld biedt. Ik heb het lang niet gehad, in mijn studententijd was ik verre van arm maar het geld dat ik had was niet 'mijn' geld. Studeren heb ik net als de meeste van ons 'op de pof' gedaan: met geleend geld. Een deel daarvan hoefde ik niet terug te betalen - oh... die goeie ouwe tijd - maar een groot deel ook wel. Na mijn studie had ik een studieschuld van € 35.000. Na mijn tweede studie dacht ik mijn roeping te hebben gevonden: filmregisseur worden en de wereld mooier maken met verhalen. Daar was ik echter niet voor opgeleid en de filmwereld was totaal niet toegankelijk. Ik heb daarom na mijn afstuderen talloze baantjes gehad: van call center medewerker tot office manager en van social secretaresse - bij de methadon kliniek - tot freelance schrijver. Dat leverde geen vetpot op kan ik je vertellen, bovendien woonde ik nog studentikoos. Genoeg geld hebben, daar verlangde ik naar, maar niet zo vurig als naar het bereiken van mijn bestemming en het leiden van een zinvol leven.

Ducktale Zwemmen in het geld heb ik nooit gedaan, maar wat voelde ik me rijk toen ik in 2005 voor mezelf begon! Ik kreeg betaald voor iets dat ik ontzettend leuk vind, waar ik goed in ben en ik kwam op een werkplek terecht met super lieve en kundige collega's en een fijne baas (die zijn zeldzaam). 'Waarom betalen deze mensen mij?', dacht ik als ik weer eens fluitend door de gangen liep. Ik voelde me 'de koningin te rijk' en kon bijna niet bevatten dat je voor tof werk ook tof geld kon krijgen. In top periodes zette ik als freelance communicatie adviseur in de cultuursector zo'n € 60.000 per jaar om. Dat is natuurlijk nog geen winst; de kosten moeten daar nog vanaf om een positief resultaat over te houden. Ten tweede is zo'n omzet verre van de hoofdprijs. De tarieven in de cultuursector liggen beduidend lager dan die in het bedrijfsleven en de overheidssector. Ik begon met een schamel uurtarief van € 30,- per uur. Maar geld verdienen is niet alles!


Autonomie Geld staat voor mij, behalve voor mogelijkheden, voor vrijheid en autonomie. Autonomie zou voor elke vrouw een belangrijk thema moeten zijn. Waarom? Omdat heel veel vrouwen financieel niet op eigen benen staan. Dat heeft weinig te maken met capaciteit maar alles met keuzes. De meeste parttimers in loondienst in Nederland zijn vrouw. Ze kiezen vaker voor meer vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling en zorg voor de kinderen. Parttime werkende vrouwen worden ook wel deeltijddiva's en parttime prinsesjes genoemd. Dat vind ik denigrerend en niet kloppend, hun keuzes zijn ingegeven door wat ik noem 'de vrouwelijke natuur'. Deze ontwikkelt zich graag 'perifeer', dus in de breedte - hence de opkomst van de multipassionates. Die perifere interesse heeft óók te maken met de meerdere talenten waarover vrouwen beschikken. Vrouwen ontwikkelen zich vaker als generalist dan als specialist omdat ze simpelweg meer kunnen. Alleskunners Parttimers zouden samen één fulltime job kunnen doen, maar de maatschappij is nog niet ingericht op de buitenshuis werkende vrouw c.q. op de binnenshuis opvoedende vader. Kinderopvang is nog duur, rolverdelingen zijn veelal nog traditioneel, werkvloer regels zijn soms nog star, er is nog steeds een loonkloof tussen mannen en vrouwen en er bestaan nog ongelofelijk veel gender vooroordelen. Alleen daarom is Internationale Vrouwendag nog steeds 'hart' nodig: om bewustzijn te kweken rond dit thema. Het veranderen van maatschappelijke patronen duurt lang, er gaan eeuwen en generaties overheen. Het is verstandig om als vrouw nu toch na te denken over je huidige en je toekomstige inkomsten. Pensioenopbouw is misschien niet sexy maar leven vanuit purpose vraagt om een future proof plan. Hoe kun je vanuit bezieling en zingeving leven als je voortdurend geldzorgen hebt? Het allerbeste is in alle gevallen: balans, of zoals Triodos het zegt, 'Volg je hart, gebruik je hoofd'. Nooit geobsedeerd raken door geld, wel zorgen voor een goede gronding. En, mijn geheim: je missie en money combineren! Zelfontplooing Heb je je wel eens afgevraagd waar jouw houding ten opzichte van geld vandaan komt? Meestal is onze money mindset ons met de paplepel ingegoten. Zelfonderzoek biedt uitkomst! Hoe ging je vader met geld om? Wat was je moeders relatie met geld? Wie verdiende het bij jullie thuis? Wie gaf het uit? Hoe werd daarop gereageerd? Welke waarden heb je meegekregen over geld en andere materiële én immateriële zaken? Als je geld niet belangrijk vindt, kijk dan wat je met geld kunt doen waar je wél waarde aan hecht. Kun je niet zonder vrijheid? Plezier? Leef je op van zelfontwikkeling? Retraites? Reizen? Verwen je jezelf en anderen graag met mooie spullen? Heb je behoefte aan meer zekerheid en stabiliteit in je leven? Wat zijn jouw kernwaarden waar het verdienen van geld aan kan bijdragen? En zijn er alternatieven te bedenken waar minder geld mee gemoeid is?

Illustratie by Pen & Pat / Deviant art Alternatieven Dit jaar ben ik uitgenodigd om samen met een aantal andere vrouwen over geld te praten in een forum discussie die onderdeel is van Internationale Vrouwendag Heerlen/Parkstad. Mijn standpunt over geld zal een kwetsbare zijn: ik ga praten over onverstandige en verstandige geldkeuzes en over gezonde alternatieven die ik heb bedacht voor mijn pensioengat en het feit dat ik als zzp'er niet verzekerd ben. Dat kan namelijk: anders leven dan de meeste mensen. Bovendien zie ik mezelf niet stoppen met 'werken' rond mijn 67ste, omdat ik vanuit een missie leef. Geld is voor mij nooit een drijfveer geweest (i.t.t. autonomie); ook ik heb het thema lang links laten liggen. Maar hoe ouder ik werd en hoe meer ik verdiende, hoe meer ik over zaken als geld, sociale zekerheid en pensioen begon na te denken. Als zzp'er ben ik lid geworden van een Broodfonds, een geniaal particulier vangnet gebaseerd op schenkingen. Mijn community tiny house is mijn pensioenvoorziening. Ik ga klein en energieneutraal wonen (50m2), eigen groenten verbouwen en samenwonen in een zelfstandige en zorgzame gemeenschap. Money, money, honey Over geld zijn leuke liedjes gemaakt, maar 'c'est le ton qui fait la musique'. Zolang je als vrouw geen gezonde money mindset hebt, neem je een groot risico met je autonomie, je vrijheid, je passie, je talenten en je missie. Mijn partner zegt vaak, 'Geen beter adres dan een factuuradres'. Die slogan heb ik overgenomen, wanneer ik een factuur maak moet ik iedere keer hartelijk lachen. Hoewel we een gezamenlijke rekening hebben, houden we het grootste deel van onze financiën gescheiden. Het geeft ons een gevoel van autonomie. Financieel kan ik op mijn partner rekenen en terugvallen, mocht dat nodig zijn. Vice versa geldt dat ook, alleen zou er dan in de huidige praktijk slechts ruimte voor één tiny house zijn in plaats van twee. ;-) Die wederzijdse commitment voelt fijn, maar ik vond het ook wel wennen, als zelfstandige Leidsvrouwe. Ik heb een sterke behoefte om op eigen benen te staan. Niet alleen financieel want ware zelfstandigheid gaat verder dan de financiën. Ook emotioneel, geestelijk, fysiek en spiritueel sta ik graag mijn vrouwtje. Mijn partner vindt dat net zo belangrijk en prettig als ik, al hebben we op deze terreinen beide nog wat te leren.


#kwestievangeld #moneymindset #geld #geldverdienen #waarde #eigenwaarde #waardegedreven #geldgedreven #zelfontwikkeling Wil je een andere money mindset? Boek een coach sessie van 1,5 à 2 uur met mij en ontdek je innerlijke Koopman! Samen kijken we naar jouw dieper gelegen, onbewuste overtuigingen rondom geld, rijkdom en overvloed/tekort.

Comments


bottom of page