top of page
  • Foto van schrijverLa Pol

Ware Liefde


Puinhoop, mijn vroegere liefdesleven in een woord. Van de liefde en liefdesrelaties had ik geen kaas gegeten. Inmiddels breek ik élke dag een liefdesrecord want ik ben al 7,5 gelukkig met één man terwijl mijn langste relaties nooit langer duurden dan 3,5 à 4 jaar. Toch gaat Ware Liefde niet over lengte of kwantiteit, maar kwaliteit. Wat is het geheim van laaiend enthousiasme in de liefde? Bestaat de Prins op het Witte Paard? Zo ja, waar hangt hij uit en hoe trek jíj hem aan? What’s up love? Het is een tijd van extremen. Ook in de liefde. Een tijd van erop of eronder. Van nu of nooit. Dus óf mijn vriendinnen zijn dolgelukkig want ze hebben hun soulmate ontmoet - allemaal na eerste huwelijk en eerste scheiding. Of ze gaan juist nú scheiden, omdat de relatie van geen kant meer klopt. Ik heb het dan over vriendinnen die 15 tot 25 jaar samen waren met hun partner. What’s up with love? Liefde ‘toen’ is anders dan ‘liefde nu’, er is een ander besef gekomen van wat liefde is. De machtsverhouding tussen mannen en vrouwen is veranderd. Autonomie en vrijheid zijn voor de zelfstandige vrouw net zo belangrijker geworden in een relatie als voor een man. Dat beïnvloedt wat een slimme, krachtige vrouw nodig heeft. Eros en Thanatos Mijn eerste ‘crush’ had ik op mijn zevende, ik was verliefd op mijn Duits-Indische 'buurjongetje' Patrick. Hij kwam regelmatig op bezoek bij zijn Indische tante, die naast ons woonde. Op een dag liepen we de keuken in, waar mijn moeder stond te strijken. “Kijk eens wat wij kunnen”, zeiden we, en gaven elkaar een mondkusje. Soms miste ik Patrick, ik was altijd blij als hij er was. Een ervaring van een hele andere orde op het gebied van liefde en seksualiteit is een incestervaring met een van mijn opa’s. Een aantal jaren heeft hij zijn lustgevoelens op mij geprojecteerd. Hij verwarde deze gevoelens met liefde, waartoe hij niet meer in staat was. Ik weet dit omdat ik tijdens een ‘journey sessie’ (Brandon Bays methode) ‘in zijn huid’ gekropen ben. Dit was een zeer louterende en helende ervaring, voor het eerst kon ik mezelf zien door zijn ogen. In plaats van een beschadigde jonge vrouw - type afgelikte boterham – zag ik een mooi, puur en onschuldig meisje. Ik voelde mijn opa's innerlijke doodsheid, Thanatos; hij kon geen liefde meer voelen maar wilde dat wel. Daarom zag hij lustgevoelens aan voor liefde, Eros. De ontmoeting met deze twee liefdeskrachten en de ‘verwarring’ van lust en liefde heb ik op latere leeftijd zelf ‘uitgespeeld’. Onbewust heb ik zijn gedrag ‘herhaald’, zoals dat gaat met diepgewortelde familiepatronen. De incestervaring in combinatie met een hechtingstrauma en andere trauma’s hebben mijn kijk op relaties lang negatief beïnvloed. Alles zocht ik buiten mijzelf: liefde, kracht, moed, zelfstandigheid, zorg, aandacht, kortom: vervulling.

Prins(es) op het witte paard

Na de zoveelste frustrerende break-up, rond 2015, heb ik mezelf een 3-tal life changing vragen gesteld die een diepe transformatie in gang hebben gezet.

  1. De eerste vraag: “Wat gaat hier mis, wat doe ik verkeerd?”. Nu kan er op spirit niveau never nooit wat verkeerd gaan, want alles gebeurt vóór jou maar op het aardse level heeft elk gedrag consequenties. Vanuit frustratie heb ik in 2015 een novelle geschreven, ‘De Manekdotes’: aan elke man in mijn leven heb ik een hoofdstuk gewijd. Op het einde van dit vóór mijzelf geschreven boek kwam ik tot een verrassende conclusie. Dankzij mijn ‘mislukte’ liefdesrelaties heb ik geleerd om voor mezelf te zorgen en op te komen; zelfstandig te zijn, wat onder andere geleid heeft tot een keuze voor het zelfstandig ondernemerschap. Nadat het boek af was zag ik heel helder ‘dat mijn innerlijke man goed ontwikkeld was, maar hoe zag mijn innerlijke vrouw er in Godsnaam – of Godinnesnaam - uit?'.

  2. De tweede wezenlijke vraag: “Wie ben ik als vrouw?”. Deze vraag leidde eerst tot een uitgebreid theoretisch onderzoek, waarbij ik allerlei boeken voor, over en door vrouwen heb gelezen (mail me voor een leeslijst). In de tovergang heb ik intuïtief en vanuit ervaring veel geleerd over wat het betekent om vrouw te zijn. Over de 3 rollen van de vrouw als maagd, moeder en crone. Ook heb ik de relatie met mijn moeder (innerlijk) onderzocht. Oude trauma’s en patronen kwamen één voor één ‘hallo’ zeggen. Ik wist dat dit kansen waren om dieper in mijn ziel af te dalen, dus ik heb mezelf gefileerd, mijn pijn gevoeld en mijn ego-zelf gezuiverd. I cried my eyeballs out, laughed my ass off and embodied my leadership. Nu ben ik een Sprookjesvrouw die weet waarover ze spreekt. Ik weet wie jij en ik werkelijk zijn en waarom we hier zijn.

  3. De derde vraag: “Hoe kan ik mijn hart meer voor mezelf inzetten?”. Met deze vraag heb ik 3 jaar rondgelopen voordat ik in een meditatie het antwoord ontving. Het is te simpel voor woorden maar ‘profound’, ‘verlichtend’ en het kwam recht uit mijn hart. Het heeft mijn koers bepaald en mijn leven veranderd. “Hou onvoorwaardelijk van jezelf”, dus ook van de kantjes die je liever verstopt, de randjes die je graag blijft slijpen, gedrag dat je tot waanzin drijft, gevoelens waarvoor je je schaamt en gedachten die je liefst weg zou wensen.

Unicorn Queen

Het ironische is dat je nooit écht van jezelf kunt houden als je niet snapt dat er een LOVING SELF bestaat. Dat is je ziel. Je hogere zelf. Je ware zelf. Je true you. Je loving guide. Je own personal Jesus. Je beschermengel. Je oma. 'Het' heeft vele namen. 'Het' is het Zelf dat Lief kán hebben omdat het LIEFDE IS. En vrijheid, en vergeving en, en, en, om kort te gaan: het SprookjesZelf - zamaarzegguh. Let me tell you one thing Cinderella, jij komt je Ware Partner nevernooitniet tegen als jij nevernooitniet kennismaakt met jouw True You. Als je niet op een diep level ervaart dat jij The One and Only bent, De Ware, De Liefde Van Je Leven. Vergeet de Prins op het Witte Paard, Be the Prinses op het Witte Paard – of welke kleur paard je ook prefereert. Be a Unicorn Queen, als dat je ding is.


Laag sensitief Als jij een doorbraak wil ervaren in de liefde, en je wil een man of vrouw ont-moeten die de schoen past, moet je gaan inzien dat de Ware Liefde onafhankelijk is van een partner. JIJ bent dé Liefde waarnaar je verlangt en waarop je – een leven lang - gewacht hebt. Wanneer je onthecht bent van het Assepoester syndroom ben je vrij voor een waarachtige relatie met een ander. Natuurlijk mag je verlangens hebben ten aanzien van je 'mannetje'. Je mag grenzen stellen aan het gedrag van je ‘laag sensitieve wederhelft’. Je mag teleurgesteld zijn en boos worden op je 'imperfecte vrouwtje'. Maar voor vervulling moet je bij je Zelf zijn. Zelfs van Lief dacht ik regelmatig, ‘damn, he is not the one’. Logisch, al zit je 20 jaar in een relatie, jij BLIJFT je Ware Liefde. Veel vrouwen verlangen ernaar ware intimiteit, kwetsbaarheid en emotionele diepgang te kunnen delen met iemand. Maar kun je dit zelf? Durf jij ultiem kwetsbaar te zijn? Hoe diep is jouw ‘sense of intimacy’ werkelijk, als jij dichtklapt zodra je partner niet aan jouw beeld, verwachting of behoefte voldoet? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen, dat is Liefde. De perfecte man (of vrouw) Een man waarvan jij vindt dat hij emotioneel, geestelijk, fysiek of spiritueel tekort schiet, confronteert je in wezen met je eigen tekortkomingen. Deze komen stuk voor stuk uit jouw jeugd voort; ze zijn ontstaan in relatie met je ouders. Ze brengen je meestal linea recta naar je machteloosheid en hulpeloosheid, en dat roept sterke emoties op zoals boosheid, schuld, verlies enz. Pas nu begin ik te ervaren wat ik al die tijd al wist: élk pijnlijk gevoel, iedere verstoring van mijn innerlijke rust, waarde en kracht is een ingang tot groei. Het door mij als onvermogen bestempelde gedrag van (mijn) Lief is ook de poort naar mijn Eigen Vermogen. Naar mijn Regisseurschap. Mijn Auteurschap. Mijn Eileiderschap. Naar mijn Eigen Waarde en mijn Sprookjeskracht als Mens, Vrouw en Fempowerment Coach. Wil jij die Liefdevolle Baas worden in jouw BewustZijn? Boek een CHOOSE AGAIN coach sessie. Heel jezelf van liefdesverdriet, love troubles en bindingsangst. Buig je beperkende overtuigingen om door je te verbinden met je Vrije, Vergevende Zelf. Nu tijdelijk 45 minuten krachtcoaching voor maar € 99,- (excl. btw). Ook online. Mail of bel me 06-51293768 voor een liefdevolle coach date.

Comments


bottom of page